bij wijze van cv

Liggende jongen lezend in een boek, Pieter Moninckx, 1645 - 1646

Bij wijze van cv

Studie

Toen ik als 17-jarige, in 1976, ervoor koos om filosofie te gaan studeren wist ik eigenlijk niet of nauwelijks wat me te wachten stond. Wel had ik zeer hoopvolle verwachtingen in de trant van ‘Groots en meeslepend wil ik leven! hoort ge dat, vader, moeder, wereld, knekelhuis!’ (H. Marsman). Ik denk nu dat ik, van huis uit nogal een prater, vooral op zoek was naar een aparte mix van zware en lichte conversatie.

Hoe onbesuisd mijn keuze voor de filosofiestudie ook was, ik heb mij er altijd in thuis gevoeld. Ik heb er geleerd van grote teksten te houden, met geduld en bescheiden te werken en telkens nieuwsgierig te blijven. En die conversatie dan? Ja, ik denk het geheim van haar chemie te hebben gevonden: het gaat erom dat men zich eerst langdurig onderdompelt in de bijna verdovende stilte van de bibliotheek om vervolgens, het leeswerk moe, de deur open te gooien en vol te genieten van een rumoerig, sprankelend en opwindend gesprek waar de studie met een glimlach doorheen blaast.

Die filosofiestudie bleek dus een goede keuze en al zijn teleurstellingen me in mijn loopbaan niet bespaard gebleven, ik tel liever mijn zegeningen en koester mijn liefde voor dit oeroude vak.

Overigens, de laatste zeven jaar heb ik in mijn vrije tijd ook als bouwvakker gewerkt en met veel hulp van vrienden een muffe koeienschuur tot een prachtig verblijf verbouwd, ook geschikt als writers residence. Kennis opdoen is, zoals ik al aangaf, niet het hele verhaal, soms moet je handelen en je handen uit de mouwen steken, wat dan weer heel leerzaam kan zijn.

 

 

Werkzaamheden

Na mijn studie in Nijmegen en Leuven heb ik vanaf 1985 als beleidsonderzoeker gewerkt bij IVA, beleidsonderzoek en advies (Tilburg) en bij het Rathenau-instituut (Den Haag) en vanaf 1993 tot 2004 als wetenschappelijk medewerker aan de Radboud Universiteit, waar ik in 1995 promoveerde in de filosofie (Een wereld van eigen makelij. Een filosofisch commentaar, Boom: Amsterdam 1995). Van 2000 tot 2004 studeerde ik Rechten (Internationaal Recht). Later specialiseerde ik in Bestuursrecht, met name Milieurecht en Omgevingsrecht.

Sedert 2005 werkte ik als zelfstandig onderzoeker en juridisch adviseur (bestuursrecht). Daarnaast organiseerde ik filosofie-onderwijs. In mijn onderzoek richtte ik mij vooral op D.V. Coornhert (1522-1590) en de geschiedenis van de opstand. De laatste tien jaar heb ik mij ten behoeve van mijn onderwijsprojecten vooral ook beziggehouden met Montaigne (1533-1592) en Nietzsche (1844-1900). In 2022 rond ik twee Coornhert-publicaties af (zie: recente publicaties).

Nieuwe plannen voor publicaties hebben inmiddels vaste vorm gekregen. Ook mijn filosofie-onderwijs (vanwege corona goeddeels gestaakt) start ik weer op (zie: onderwijs). Mijn werkzaamheden als jurist heb ik neergelegd. Ik help enkel oude klanten nog wel eens met het een of ander. Overigens heb ik mij voorgenomen (als vrijwilliger) te gaan werken op het gebied van het Migratierecht en als er zich mogelijkheden voordoen ook op het gebied van het Milieurecht.